Wat is Fascia Integratie Therapie?

De FIT (Fascia Integratie Therapie) -methode is een nieuwe vorm van fysiotherapie welke erkend is door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en het Keurmerk Fysiotherapie.

Bij deze methode wordt er niet slechts gekeken naar het gebied van de klacht zelf, maar naar uw houding en beweging als geheel en de rol van fascia hierbij. De behandeling zorgt veelal direct voor verlichting en leidt tot vermindering of volledige oplossing van uw klacht.

 - Heeft u vaak terugkerende klachten bijvoorbeeld in de onderrug, nek, schouder.

 - Heeft u een nieuwe klacht die niet spontaan geneest of heeft u al jaren last van pijn?

 - Heeft u uw prestaties verbeteren maar wordt u belemmerd door steeds terugkerende sportblessures.

 - Komt er geen duidelijke verklaring uit Röntgen, CT of MRI-onderzoek?

 - Wordt er gesproken van ’onbegrepen pijn’?

 - Zoekt u een behandeling gericht op de oorzaak, niet het symptoom?

 - Gaat de pijn niet weg, of wordt zelfs erger, door te oefenen?

 - Wilt u graag weten wat er echt aan de hand is en wat u eraan kunt doen?

Een door ons opgeleide fasciatherapeut is een specialist met kennis van zaken en spoort de oorsprong van uw klacht of chronische pijn op, en geeft u inzicht in uw klacht en functioneren.

 

Fasciatherapie in Nederland

In 2014 hebben Ernst van der Wijk en Alexander Kudus een opleiding voor fysiotherapeuten opgezet. Er zijn nu circa 500 fasciatherapeuten in Nederland.    De therapie wordt bij de verzekering gedeclareerd als fysiotherapie.

 

Lesje fascia

Fascia is de officiële naam van de bindweefselvliezen die om alle spieren, gewrichten, botten en organen zitten. Zo is alles met elkaar verbonden, als één elastisch onderhuids 3D-bindweefselnetwerk. Het loopt van top tot teen, van de huid tot in het bot. De belangrijkste functie: het soepel en zonder wrijving langs elkaar laten bewegen van spieren en zenuwen, zoals bij buigen en strekken. Fascia zitten boordevol zenuwen en als ze in slechte conditie zijn of als er verklevingen zijn, kan dat pijn veroorzaken en de beweeglijkheid beperken. Met fasciatherapie is dat vaak relatief eenvoudig te behandelen.

 

Screenshot_2019-09-03 Chronische pijn Fascia Integratie Therapie Nederland Screenshot_2019-09-03 Chronische pijn Fascia Integratie Therapie Nederland