therapeutische elastische kousen

ingevoerd op 17-06-2017

Dit weekend stond in de NHD / Schager Courant een artikel over de therapeutische elastische kousen TEK die ik graag wil delen, aangezien ik als gecertificeerd compressiespecialist deze kan aanmeten en bestellen;

Je hoort regelmatig mensen over therapeutische elastische kousen. Jong of oud. Man of vrouw. Het is een product dat veel gebruikt wordt. Maar wanneer moet je deze kousen dragen en waarom? Fleboloog Michael Mooij van Centrum Oosterwal beantwoordt drie vragen over therapeutische elastische kousen.

1. Hoe komt het dat ik blaasjes krijg, vlak onder de knie bij de boord van de steunkous? Ik draag de kousen ruim twintig jaar en nooit eerder heb ik last gehad. Deze kousen heb ik nu ruim drie maanden en om de twee dagen wissel ik?

Het boordje van de elastische kousen bestaat vaak uit siliconendruppels. Vooral bij warmte kan dat irritatie geven, omdat siliconen geen vocht opneemt.

2. Wanneer moet ik deze kousen dragen? Alleen ter preventie (zwangerschap bijvoorbeeld) of ook juist na behandeling?

Therapeutische elastische kousen worden gedragen bij klachten aan de benen als pijn, moe en een zwaar gevoel, maar ook bij dikke enkels of na een trombose. Ook na genezing van een chronische beenwond is een elastische kous nodig om een nieuwe wond te voorkomen. Bij zwangerschap helpt een kous zwelling van de benen te voorkomen en verergering van spataderen tegen te gaan.

3. Hoe lang moet je deze kousen dragen, of zijn ze voor altijd?

Soms zijn therapeutische elastische kousen tijdelijk, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap. Soms zijn ze levenslang nodig, zoals na genezing van een chronische beenwond. Of bij lymfoedeem, dat is een chronische zwelling van een been door een tekort aan lymfevaten of na verwijdering van lymfklieren, bijvoorbeeld bij kanker.

Therapeutische elastische kousen worden aangemeten door een speciaal daarvoor opgeleide bandagist, tegenwoordig ook wel compressiespecialist genoemd. Kousen zijn er in diverse lengtes en drukklassen. Afhankelijk van de klachten of afwijkingen kiest de compressiespecialist de voor u geschikte kous. Kousen verliezen gedurende het jaar hun druk en moeten daarom liefst jaarlijks vernieuwd worden.

 

Voor het aanmeten of vragen hierover kunt u onder aan deze pagina bij contact uw vraag stellen.

 

 

 

TEK TEK