Nederland in lockdown, fysiotherapeutische zorg blijft beschikbaar

Op 18 december jongstleden vond een persconferentie van het kabinet over het Coronavirus plaats. Daarin werd duidelijk dat Nederland in lockdown gaat en dat fysiotherapiepraktijken open mogen blijven om zorg te leveren. Het KNGF heeft tot het laatste moment aandacht gevraagd voor het feit dat fysiotherapie onder de medische beroepen valt. Wij waren verheugd dat de minister-president fysiotherapeuten als zodanig met naam en toenaam noemde tijdens de persconferentie. Vanuit het oogpunt van veilig en verantwoord werken, adviseren wij fysiotherapeuten wel met klem om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken tijdens de behandeling en waar dat mogelijk is zorg op afstand te geven. Voor zorglocaties gelden geen sluitingstijden. Iedere vorm van binnen sporten, die niet plaatsvindt in het kader van de behandeling, is onder de huidige maatregelen verboden. Voor buiten sporten gelden restricties.

Samengevat zijn deze regels van toepassing voor fysiotherapeuten:

Openingstijden. Voor zorg mag je open blijven na 17.00 uur. Er gelden geen sluitingstijden.

De gezondheidscheck blijft van kracht.

Wanneer mogelijk geldt tijdens je werk de 1,5 meter regel.

Gebruik een persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor patiënten geldt een mondkapjesplicht, met uitzondering van behandelingen aan het gezicht.  

Voor groepsbehandelingen (zorg) geldt de 1,5 meter. Binnen sporten (geen zorg) is niet mogelijk.

Georganiseerd buiten sporten (in de openbare ruimte) is ook na 17.00 uur onder restricties toegestaan. Met maximaal 2 personen (exclusief instructeur) en op 1,5 meter afstand.

Ben je in contact geweest met een positief geteste COVID-patiënt? Lees dan hier wat je moet doen.

Quarantaine: voor fysiotherapeuten gelden de quarantainevoorschriften van de overheid. De uitzonderingsregels zijn niet van toepassing.


De maatregelen staan ook op de website van de overheid.